Ultrahangos ködképzés-párásítás humán-élettani vonatkozásai 

Az ultrahangos ködképzés során 10 mikrométer alatti méretű folyadékrészecskék kerülnek a levegőbe. A tíz mikrométer a milliméter század része. Ezek a folyadékcseppecskék nem ülepednek le, nem okoznak nedves foltot, hanem beoldódnak a levegőbe, mint légnedvesség. 

Normál esetben a levegő minden köbmétere (egy 1x1x1 méteres levegő „kocka”) 5 és 10 gramm közötti légnedvességet tartalmaz láthatatlan módon. A levegőkocka tömege kb. 1 kilogramm. Ez az 5-10 gramm levegőnedvesség minden kilogramm levegőben 20 fok körüli hőmérsékleten egyensúlyban van, vagyis láthatatlan. Csak akkor válik láthatóvá, ha a levegőt lehűtjük, vagy a levegő hideg felülettel érintkezik (pl. hűtő hátsó része). Ha viszont nincs elég nedvesség a levegőben, akkor a levegő a környezetből (pl. száradó ruhák, stb.) felveszi az egyensúlyhoz szükséges páratartalmat. 

Az ember szervezete az egyensúlyi páratartalomhoz alakult ki. 

Ha a levegő az egyensúlyi nedvességtartalomnál szárazabb, pl. fűtési idényben, akkor a levegő az egyensúlyhoz szükséges folyadékot az emberi szervezetből is kivonja. Így kiszárad a bőr, a nyálkahártyák és az ember hajlamossá válik pl. a légúti fertőzésekre. 

Ha a levegő páratartalma az egyensúlyi szintnél magasabb, akkor az kedvez pl. a gombás és bakteriális folyamatoknak, ill. romlik a szervezet hőleadó képessége. 

Ezért nagyon fontos az egyensúlyi nedvességtartalom beállítása. 

Az egyensúlyt a relatív páratartalommal (RPT) jellemezzük. Az RPT az aktuális hőmérsékleten az aktuális páratartalom %-ban kifejezett értéke a vízpárával teljesen telített 100%-os levegőhöz képest. Ezt nyilván gramm nedvesség/kilogramm levegő abszolút értékben is kifejezhetnénk. Viszont az RPT azért jobb a páratartalom jellemzésére, mert ez magában foglalja a hőmérséklet befolyásoló hatását is, lévén, hogy magasabb hőmérsékleten több, míg alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb nedvességet képes befogadni a levegő. 

Optimális, ha a levegő relatív páratartalmát 50-70% közé állítjuk be. 

Természetesen ezt a valóságban nagyon nehéz lenne kezelni. Azonban az általunk forgalmazott professzionális ultrahangos párásító és ködképző gépek rendelkeznek RPT vezérléssel is. 

Ezzel folyamatosan automatikusan biztosítható az irodák, közösségi terek, raktárak, stb. állandó relatív páratartalma. 

Párásítóberendezések kiválasztása 

Közösségi tér párásításnál akkor járunk el helyesen, ha úgy kalkulálunk, hogy levegő kilogrammonként 5 gramm vízpára kipárologtatását célozzuk meg. Ez akkor is elegendő, ha gyakran szellőztetünk, vagy nagy a légcsere egy közösségi térben. 

Mit is jelent ez a gyakorlatban? 

Ha van egy 1,5 liter/óra vízelpárologtató képességű berendezésünk, akkor ez az 1500 gramm víz párolgás óránként 5 gramm/légköbméter párásítással számolva 300 köbméter levegő párásítását oldja meg. Az egyszerűség kedvéért 3 méteres belmagasságot figyelembe véve ez 100 négyzetméteres tér (lakás, iroda, rendelő, recepció, stb. folyamatos párásítására elég.  

Ultrahangos párásítók teljesítménye, párásítandó helyiség optimális mérete és rendelési kódja (minimum 5g/óra pára/m3 levegő)

 Köképzés műszaki paraméterek

 

Ködképzés műszaki paraméterek